Altin Rengi Güz


Altin Rengi Güz!

Altin rengi son yaprakta düstü, hüzzamsi bir ahenk yankilanirken kalplerin ta iclerinde. Güz reng(güz rengi) bütün renkler, en amansiz hüzünlerini salgiladi en ince kilcal damarlardan her zerreye. Sabahin cigli vakti gümüs rengiyle gözyasi olurken yanaklardan süzüldü damlaciklar gamzelere.
_Doganin nakarat halleri insanin gamli ve kederli gönlüne MIH gibi cakilmakta, cayir ve cimenlerin sarimtirak cigliklari iclerde yankilanmakta.
Kiyasiya gecistirilen bu evrim Yaradan,in muhtesem varligini dile getirirken, biz insanogluna altindan tepsi icinde gümüsten tasla sunulan hayatin en güzel örnegiydi.
_Bazen memleketimin dogasiyla hayallere dalarken, bir selale sesi ya da bozkirlarda meltemsi kokulara bürünmüs rüzgarin sesi ruhumda kopan amansiz firtinalari dindirmeye yetiyor.
Bütün bu güzelliklerin renklerinde gülüslerini ya da agitlarini idrak edemiyor olmamiz ruhumuza cöreklenen maddeden kaynaklaniyor olmasini algilayamiyoruz.
_Cevremizde bütün asklarin sevgilerle cogalmasi, ya da huzursuzluklarin artmasi yeterince kendi icimizdeki iradeyi denetleyemiyor olmamizdan kaynaklandigi süphe götürmez bir tespit degil mi? O halde, sonbaharin hüzünlü hali bizleri romantizmin derinlikleride de götürse kederlenmemeliyiz cünkü; gülücüklerimizin daimiyeti icin mevsimler kreaktiv(yaratici)dönüsümleri bosuna degil.
_Bir cok sair siirlerinde Nisan,i islemistir, Eylül,ü islemistir sitemli de olsa bütün aylarin ya da mevsimlerin Türk Edebiyatinda sarsilmaz yerleri var. Bir cok sarkilarda, romanlarda, siirlerde, filimlerde Güz(Sonbahar) ayricalikla islenmistir.
Kimi sonbahari anlatan yazilarda karamsarliklar da ” sonbahar depresyona sebep oluyor” gibi islense uzmanlari dinleyim(okuyup) mevsimlere göre yasantimizi hazirlamaliyiz, mevsimlerin degisiklikleri insan metabilizmasinda olusan degisiklikleri de beraberinde getirdigi belli, bunun bilinciyle hareket etmek olusabilecek hastaliklari önleyecektir. Ilkbahar ve yaz nasil ruhunu dinlendiriyorsa, sonbahar ve kis aylari da öyle olmali, mevsimlerin kendi dönemlerinde olusan degisimlerinin güzelliklerini, bir cok dört mevsimi yasayamayan toplumlarin varligini da gözönüne alirsak yasiyor oldugumuz güzelliklerin varkinda olup hayati daha olumlu kilabiliriz. Mesela; siir okuyun, roman, dergi, gazete vs..cünkü bir cok SIKINTILARIN altinda madde yatsa da bu SIKINTILARI bilgi edinimi ile yok etmek mümkündür. Bir cok insan kimi zorluklari acisiyla tatlisiyla birbirimiz icin sirtimizda tasidigimizi bilmeliyiz, paylasmanin diger adidir ” mutluluk ”